Big Salmon River, 330 km, Yukon.

Yukon-området i Kanada är känt för sin guldrush och enorma vildmarker. Målet för vår resa är Big Salmon River, en avlägsen biflod till Yukon River som rinner genom områden där hjortar, bäver, varg och björn strövar och öring, harr och lax lever i floden.

Big Salmon rinner genom den vackra dalen mellan Mount Cyr och Big Salmon. På tio dagar paddlar vi hela Big Salmon River. Resan börjar med sjöar och långsamt rinnande flod, vilket ger oss tid att lära oss och förbättra vår paddlingsteknik innan floden börjar flöda snabbare. Efter Big Salmon Lake är floden smal och vattnet rör sig förbi snäva krökningar och av oss krävs lite mer teknisk skicklighet. Big Salmon River är ett klart vatten med många grad I-II  forsar. Senare blir floden bredare och förvandlas till en stadigt rinnande flod. Denna expedition är väl lämpad för paddlare med lite erfarenhet av forssar i klass I och II och vill uppleva vildmarken och lära sig mer om kanotpaddling. Längs vägen utforskar vi också de övergivna Gold Rush-kolonierna. Teslin Tlingit och Kaska Denas urspringsbefolkningens hemtrakter och områden. Vi börjar vår paddling från Quiet lake, som nås efter en 230 km bilresa. Vi följer Canol Road från Whitehors, Yukons huvudstad. De två första dagarna paddlar vi genom tre sjöar. De små sjöarna som omges av de robusta bergen i Big Salmon Range får oss att känna oss som hemma i vildmarken. Vi paddlar till sammanflödet av Big Salmon River och Yukon River och fortsätter längs Yukon River till byn Carmacks, där transport väntar oss och en 200 km återresa till Whitehorse.

Andra guide på resan är den erfarna kanadensiska kanotguiden Karen Jettmar. Hon har lett vildmarksturer med kanot sedan 1983 och har skrivit en guidebok för floder i Alaska (Alaska Guide). Hon bryr sig djupt om vildmarken och förbereder fantastisk lägermat. Floder Karen paddlat i Alaska och Kanada: Tatshenshini-Alsek, Kongakut, Noatak, Hulahula, Thomsen (Banks Island), Thompson (BC), Lillooet (BC), Orm (Yukon), Stewart (Yukon), Beaver (Yukon), Kobuk , Sheenjek, Chandalar, Susitna, Chulitna, Kokolik, Utukok, Aichilik, John, Alatna, Wild, North Fork Koyukuk, Savonoski, Situk, Eagle, Togiak, Copper, Nizina et al.

Program.

Dag 1: Ankomst till Whitehorse och vårt boende (vi har hittat ett bra vandrarhem) Vi går igenom vårt reseprogram och vår utrustning. Så att alla har rätt utrustning för resan. Fritid i Whitehorse, shoppa i sista minuten. Övernattning i Whitehorse.

Dag 2: Vi lämnar Whitehorse tidigt. Vi kör österut längs Alaska Highway, sedan norrut längs South Canol Road. Denna grusväg är del av en 450 kilometer lång oljeledning som byggdes av Förenta Staternas armé under andra världskriget för att leverera råolja från nordväst. Vi anländer till Quiet Lake på eftermiddagen och monterar våra Ally-kanoter. Om tiden tillåter paddlar vi till en campingplats längre bort på sjön och övar paddlings teknik på kvällen.

Dag 3: Vi paddlar förbi de vackra sandstränderna runt Quiet lake till Big Salmon River. Vårt läger är nära floden med goda fiskemöjligheter. Alla våra läger under turen ligger vid floden på grusstränder eller i skogskanten.

Dag 4: Vi lämnar sjöområdet och börjar paddla längs Big Salmon River. Floden slingrar sig genom Caribou Creek, Gray Creek och Scurvy Creek. Big Salmon Range Mountains stiger mot väster och Mt. St Cyr och Tower Peak stiger mot öster, med toppar på cirka 2000 meter. Flodstranden är tät vegetation, men det är möjligt att upptäcka rådjur, björnar, lodjur och varg. Visst kommer vi att se bäver och örnar. Om tiden tillåter så vandrar vi på åsen med panoramautsikt över Pelly Mountains.

Dag 5: Kanotliv. Denna och dagen efter är de snabbaste delarna av floden.

Dag 6: Kanotliv. När vi når Moose Creek paddlar vi genom de turens största forsar.

Dag 7: Kanotliv. Det bergiga landskapet förändras när Big Salmon River flödar genom en bred, grund dal.

Dag 8: Vi paddlar till sammanflödet av floden Big Salmon och Yukon och besöker en öde First Nation by i Little Salmon.

Dag 9: Vi paddlar nu på Yukon-floden. Lägerplats vid sammanflödet av Little Salmon River.

Dag 10: Vi fortsätter till Carmacks där vi tillbringar den sista natten. Carmacks grundades av George Carmack, som gjorde de första upptäckterna av guld, Klondike Gold Rush.

Dag 11: Vi bekantar oss med Carmacks på morgonen eller paddlar från vår senaste campingplats till Carmacks, beroende på hur turen har gått. Vi packar utrustningen i en bil och kör tillbaka till Whitehorse, ungefär en 3 timmars bilresa. Boende i vandrarhem.

Dag 12: Vi reser hem.

Tid: 27 juli - 7.8.2020.
Pris: 2400, - EUR

Ingår i priset: • Erfarna kanotguider, Karen Jetmar & Roope Roine. • Kanot, flytväst, paddel. • Transporter i Kanada• Säkerhetsutrustning (första hjälpen, björnspray, satelittelefon) • Alla måltider och alkoholfria drycker på kanoturen. • Flygplatstransfer i Whitehorse. • En natt på vandrarhem i Whitehorse före och efter turen. • två personers tält. • Campingutrustning (kök, kokkärl)

Ingår inte i priset: • Måltider i Whitehorse, Carmacks eller under bilturen. • Flyg till Whitehorse. • Fiskeutrustning och tillstånd. • Alkoholhaltiga drycker. • Sovsäckar och liggunderlag. • Reseförsäkring.

Turen i korthet: Vi paddlar med 17 fot långa kanoter av märket Ally, två personer per kanot. Den genomsnittliga dagsturen är cirka 5-7 timmar med kanot, beroende på vädret. På grund av den snabba strömmen reser vi cirka 15-65 km om dagen. Vi använder Leave No Trace teknik.

Väder: På sommaren kan temperaturen variera från 0 ° C på kvällen till 25 ° C på dagen. Räkna med olika vädermönster från varma, lugna, sommardagar till regn, vind och kyla.

Fiske: Vi paddlar genom fiskrika områden. Öring, harr och gädda. Och i augusti flyttar hundlaxen (Chum Salmon) uppåt floden. Pass / visum: Finländare och Svenskar behöver ett pass till Kanada. Inget visum.